support

Saturday, September 17, 2011

apa fungsi kawan???

assalamualaikum dan salam sejahtera everyone

something happen last night.. a friend call, dia cakap dia gaduh ngan sorang kawan dia. well, u know when perempuan gaduh.. usually benda kecik pun nak di besarkan... but sometimes budak laki pun ada yang macam ni.. mengalahkan pompuan.. well dats not the point.


 persahabatan ni penting dalam hidup kita. sebab bila kita di perantauan dan tidak mempunyai saudara-mara, kawan la tempat kita meminta tolong.. kawan jgk la yang sentiasa di sisi kita... 

kadang-kadang, bila kita ditimpa masalah, confirm time tu otak bercelaru, emosi tak tentu hala.. bila da macam ni, kita akan cari tempat mengadu. kat sape?? -----> KAWAN...



bila kita buat sesuatu tindakan yang "kurang bijak", kawan akan cuba bagi nasihat dan pandangan dia pulak.. tapi sometimes kita tak suka sebab kita berharap kawan akan support kita, walaupun tindakan yang kita buat tu salah.. kawan yang baik adalah kawan yang sentiasa menasihati kita.

 

ni sedikit gungsi kawan2 yang aku dapat fikir:
1. tempat pinjam duit sementara tunggu elaun
2. tempat mintak idea camne nak ngurat awek / camne nak pujuk awek merajuk
3. tempat luahan perasaan, duka lara
4. tempat berbincang mengenai apa2 ja benda yang menarik
5. sebagai teman untuk bershopping dan jalan2
6. tempat nak mengumpat
7. polis.. sentiasa ambik tahu tmpat yang kita nak pergi, dengan siapa, kul brapa, brapa lama..
8. doktor.. macam2 petua diberi untuk jaga kesihatan, kecantikan and so on
9. sebagai cikgu.. memberi penjelasan tentang topik2 yang kita kurang jelas
10. tempat untuk tiru homework.. 

ada banyak lagi... tapi otak da bercelaru..  sebab tengah fikir pasal praktikal.. huhu.. k la. aku nak bilik kawan.. nak wat perkara no.10.. hehe.. ilove my friend


*suma gambar adalah ihsan google. tq

tu je nak share.. 
take care everyone.. have a nice weekend
 ..wassalam..

4 comments:

atinmarzuki said...

kawan is the word yang banyak maknanya. kadangkala meaningful, kadangkala hopeless! depend on us! selamat memilih kawan ^____~

miss_Dark_heLious said...

yup.. agree.. haha

budinsuda said...

yeaaahhh !

Unknown said...

Friend is a place for us to do study group, playing soccer together, to explain to us that which part we don't understand or shame to ask teacher, well we can ask our friend instead of asking question from teacher, and also its a place for us to complain and so on... that's the truth of the answer. (through the teachings of Islam that is the best way to prevent any kind of sins!).