support

Saturday, August 13, 2011

obsessive compulsive disorder (OCD)

assalamualaikum dan salam sejahtera
kepada umat islam (including me) "SELAMAT BERPUASA"

da lama tak update blog.. 
so, sekarang ni want to share about OCD.. 
apa itu OCD??

 

Obsessive-compulsive disorder is an anxiety disorder in which people have unwanted and repeated thoughts, feelings, ideas, sensations (obsessions), or behaviors that make them feel driven to do something (compulsions).
Often the person carries out the behaviors to get rid of the obsessive thoughts, but this only provides temporary relief. Not performing the obsessive rituals can cause great anxiety.

resource :
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0001926/
 
or.. ikut pemahaman aku:

obsessive : suatu pemikiran yang berulang2.. asyik2 fikir benda yang sama
compulsive : perlakuan yang berulang2 (repetitive)

OCD ni boleh di kira sebagai gangguan pemikiran yang memberi kesan terhadap tingkah laku kita..
Trully, aku ada sedikit OCD.. tapi takde severe sangat sampai mengganggu functional life aku. 
Boleh dikatakan semua orang ada OCD tapi tidak teruk sampai perlu jumpa pakar psychiatric

based on my notes.. 
ni common obsessions :
1. contamination
2. aggression
3. safety
4. sex 
5. religion
6. somatic fears

yang ni plak common compulsions
1. cleaning / washing
2. checking
3. order / arranging
4. counting
  

tu adalah yang common..
nak tanya korang... korang ada buat ni tak?
1. selalu cabut2 rambut.. belek2 rambut.. then cabut..  (usually pompuan)
2. selalu gigit kuku.. 
3. suka menyimpan / mengumpul barang2, rasa sayang nak buang barang. takut2 suatu hari kamu mungkin perlukan barang tu. 
4. selalu pastikan barang2 yang di susun ikut jenis warna, saiz dan bentuk etc..
5. kerap sangat basuh tangan/ basuh tangan berulang kali.. sebab kamu rasa tangan kamu tak bersih
6. asyik2 tengok jam.. kalau boleh setiap detik nak tengok
7. kerap sangat membersihkan barang.. (pembersih sangat )
8. bila kira duit, kamu akan kira berpuluh2 kali, coz kamu takut tersalah kira..

kalau ada.. tu tandanya kamu ada simptom OCD.. tapi selagi kamu boleh control.. ianya tidak menjadi masalah. usually, bagi yang mempunyai OCD quiet severe, mereka akan berasa resah kalau tidak buat repetitive behavior tu.. "selagi tak buat, selagi tu tak akan duduk diam, akan berasa risau cam nak mati"

  

semua yang kita buat (compulsion) tu disebabkan oleh pemikiran kita (obsession)
listen : "setiap compulsion mempunyai obsession, tapi tidak semua obsession mempunyai compulsion"

mm.. tu ja.. hee.. 
thanks 4 reading.. 
wassalam



7 comments:

gedek! said...

macam reflect uncle je ni...?

OK uncle terasa!

miss_Dark_heLious said...

haha.. uncle ada simptom OCD ke??
dun worry.. sy pun ada OCD gak..
^^

Heidi Shafiq said...

suke main blog tu OCD gak ke? :P

miss_Dark_heLious said...

haha.. awk da addicted dgn blog.. maybe juz mild OCD.. as long x ganggu aktiviti harian yg lain.

adan said...

baca entry macam belajar tentang OCD pulak.. baru tahu pasal OCD ni..

thanks info..

selalu menghadap laptop OCD ka juga?

Ain Atika Zailani said...

woahh good info bro! thanks!

miss_Dark_heLious said...

adan : klu fikiran ko asyik fikir pasal laptop.. then xblh brhenti mghadap laptop.. mgkn blh d kira OCD.. aku xde la pakar sgt.. but for more information, ask psychiatric ^^

ain : sharing is caring ^^