support

Monday, June 20, 2011

Photogenic Face

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

hehe.. lama jugak aku tidak update blog.. huhu.. been bz with my practical..

ok2.. my topic for this entry is ------> PHOTOGENIC
apa itu photogenic???
anda mungkin tahu perkataan ni.. tapi ada jugak yang tidak tahu..
photogenic ni.. maksud dia secara ringkas... objek atau benda yang kelihatan lebih cantik / menonjol apabila di dalam gambar tapi bila tengok in real objek or bnda tu nampak biasa ja..
for example : kita.. manusia.. ada sesetengah orang, bila ambik gambar,.. muka dia nampak lebih cantik di dalam gambar berbanding muka yang real. ada pulak sesetengah orang muka dalam gambar sama cantik dengan yang real (tidak ada perubahan) .. dan ada jugak yang nampak kurang cantik bila dalam gambar tapi sebenarnya cantik bila nampak in real...

ada orang yang memang dah dikurniakan muka photogenic ni.. tapi kepada yang tidak dikurniakan muka photogenic ni tidak bermaksud semua gambar kamu tu tidak akan nampak cantik.. well... ada tips2.. yang membolehkan kamu menjadi photogenic..

menurut photographers, orang yang bermuka photogenic ni mungkin mempunyai struktur muka yang symmetry.. ada jugak faktor lain yang membolehkan seseorang tu jadi photogenic..

ni sedikit tips untuk jadi photogenic... aku cilok dari mana-mana website aku baca.. huhu.

1. buat la post yang boleh tonjolkan diri kamu yang boleh membuatkan diri kamu kelihatan lebih menarik dari yang lain.. gunakan aset yang kamu ada.. contoh. senyuman kamu memang cantik.. so, tonjolkan senyuman tu..
 ihsan google.

2. pakaian... pakaian juga boleh membantu kamu untuk jadi photogenic.. pandai peragakan baju yang kamu pakai..
tengok adik ni.. nampak comel ja kan.. :)

3. tahu angle muka.. hehe.. ini selalu orang buat.. sesetengah suka ambik gambar dengan muka senget sedikit.. ada yang muka mendongak.. ada yang tunduk sedikit.. diorang buat begitu sebab angle macam tu la yang buat diorang nampak lebih hencem or cantik bila di dalam gambar..

  ihsan google

4. elakkan double chin... double shin buat muka kamu nampak kuraaaaang lawa.. sebab kelihatan macam orang tua or gemuk.. sapa yang rasa2 ada double chin.. cuba dongak sikit kepala tu untuk elak double chin.
 ni contoh double chin.. tgk la dagu dia.. ( ihsan google)

5. "just relax"...relax kn diri masa ambik gambar.. be comfortable.. thats the key word

6. "think happy thoughts" masa ambik gambar tu.. fikirkan perkara2 yang menyenangkan hati kamu.. and automatic kamu akan senyum ... so, senyuman tu tidak nampak fake sangat..

7. photo editting... kadang2.. gambar tu cantik.. tapi kurang jelas or kurang pencahayaan.. so the solution is kamu edit la gambar2 kamu tu..

 ihsan google..

oki doki.. tu ja maw share... apa2 pun.. salah silap harap di maafkan.. ^^

peace no war.. Assalamualaikum

3 comments:

SimplySeoul said...

Photogenic nowadays not something that comes naturally. With some tips you can work it out^^.

miss_Dark_heLious said...

yup ^^ agree

samizul.net said...

Yang hujun tu jugalah paling santik sebab dia campin main permainan yang aku main, muahua3! XD