support

Saturday, November 27, 2010

makanan segera, mati pun segera jugak~

assalamualaikum~

Baru je beberapa minit tadi aku bukak facebook aku, then ada la sorang mamat ni post pasal bahaya Nescafe 3in1.. Mamat tu cerita, tulang kawan die reput, dan ada masalah buah pinggang (renal failure), ni suma sebab minum Nescafe terlalu banyak. Mana tak nye, pagi petang siang malam Nescafe. ish ish ish..

tu pasal Nescafe 3in1.. yang ni plak pasal makanan dalam tin

ni cerita pasal sorang student, dia da meninggal dunia. Lepas dia meninggal dunia, doctor buat bedah siasat nak cari punca kematian die. then bila belah kat bahagian perut. doctor tu dapati perut dia diselaputi oleh lilin yang tebal. doctor pun pelik, apsal ada lilin kat perut die. Rupa-rupanya sebelum ni dia banyak makan mee segera dan makanan dalam tin. hurmmnn..

mangsa-mangsa makanan segera ni selalu nya terjadi kat student-student. bukan apa, diorang pikir nak jimat duit. yela makanan tu suma boleh dikatakan agak murah.  kalau bukan hal jimat, hal malas. sebab malas nak pegi kafe, makan mee segera kat dalam bilik. kan kan kan.

bukan langsung tak boleh makan makanan tu suma, boleh tapi jangan amalkan selalu. contoh mee segera, makan la seminggu sekali or dua kali.. sebab mee segera ni ambik masa 3 HARI untuk hadam kat dalam perut. tu baru pasal bab hadam menghadam, belum lagi bab MSG (monosodium glutamate)

hurmnn.. tu je la nak share. kalau korang ada cerita-cerita menarik or nak bagi comment.. sangat dialu-alukan (^_^)
adios~

2 comments:

Heidi Shafiq said...

adeh.. baru pas masak air nak wat nescafe.. tak jadi la.. T_T

miss_Dark_heLious said...

hahaha~ so.. jgn amalkan selalu ae.. minum skali skala xpe..