support

Wednesday, March 9, 2011

MARI MASAK MEGI

assalamualaikum..

hehe.. aku bukan la nak bagitau resepi masak megi.. tapi cek just nak habak (saja nak berlagak macam orang kedah.. kui kui kui)  kat korang suma tentang cara nak masak megi dengan betul.. tips ni sesuai sangat untuk student-student.. benda ni pun dapat dari kakak aku.. kakak aku plak dapat dari kawan die.. yela.. benda elok tak baik simpan sorang-sorang.. baik kita sebarkan.. betul tak?

mm... kakak aku kate benda ni just boleh apply untuk jenama mee m*g** je..
tak tau la kalau brand lain boleh guna or tak..

proceed to the procedure (macam chef plak) :

1. rebus mee / rendam mee kat dalam air panas--> sampai mee jadi lembut.
2. buang air rebusan mee / air rendaman mee..
3. letak mee dalam mangkuk / pinggan, then tuangkan air panas..
4. letak perencah..
5.. makan.. ^^

tujuan kita buang air rebusan / rendaman tadi adalah untuk memebuang bahan-bahan yang melekat kat mee tadi.
yela.. kite tak tau macam mana mee tu di proses kan, ntah bersih ntah tidak..
benda ni lebih kurang sama dengan rebus bihun.. korang mesti akan bilas bihun tu after bihun tu da jadi lembut kan..

tu je nak share..

adios.. salam