support

Monday, February 7, 2011

~TenSioN~

Lumrah manusia.. memang tak lepas dari perkataan ni --> STRESS, TENSION..
kan.. kan.. hehe..
bila da tekanan, rasa macam nak mati je.. hahaha

                       
   tensionnye...                                               ingat orang dewasa je ke yang stress, baby pun tau stress gak.

well, don't worry.. ni ada sket tips cara-cara nak legakan diri.. nak relaxkan diri.

1. DEEP BREATHING
    Tarik nafas dalam-dalam secara perlahan-lahan.. then tahan nafas korang dalam 5 saat, then hembus nafas perlahan-lahan.. wat benda ni dalam 2 - 3 kali.

2. PROGRESSIVE MUSCULAR RELAXATION
    yang ni plak lebih kurang wat regangan badan.. mulakan dari otot-otot kat muka, bahu, siku, tangan dan kaki.. (memang macam sesi regangan kan) hehe.. aku suka teknik ni sebab badan rasa lagi fresh. regangkan otot, hold dalam 5 saat then relaxkan otot tu. tu je... senang kan.. time wat PMR ni, pernafasan kena control.. selitkan teknik deep breathing dalam PMR ni.

3. IMAGINARY
    yang ni pun senang gak, just bayangkan suasana yang tenang, contoh korang bayangkan diri korang berada di tepi sebatang sungai, airnya sungguh jernih.. korang bermain dengan aor sungai tersebut.. airnya sungguh dingin. angin sepoi sepoi bahasa membelai tubuhmu.. (sorry la, aku ni tak reti sangat bermadah.. huhuhu.)

ada banyak lagi benda yang boleh dilakukan untuk release tension.. contoh, jogging, menyanyi, melukis, yoga, bersenam.. dan banyak lagi.. ada gak dengar lagu-lagu rock or metal untuk release tension... so.. terpulang kat individu nak pilih cara yang macam mana untuk release tension.. hehehe.. yang penting jangan wat benda-benda tak elok dah la.. kan.. 
k la.. tu je nak celoteh.. 
adios~

6 comments:

MosePA said...

Aiseymen... Si diba menggunakan ilmu yang baru dipelajari... Ilmu Occupational Therapy bah tu kan...*** Siap mau mempromosi lagi nama OT ni... Hehehe...***

Cayo2... Keep blogging kita diba... Yeahhh...

Alfian J. said...

Congratz! New Wasaber. Follow all the Wasaberss to stay connected among Wasabers. ;)

thebeybeh said...

bertenang. jgn stress. sila makan segala mcm benda di dapur bila stress..langkah selamat.

miss_Dark_heLious said...

mosePA : yup.. blog blog n bellog.. hahaha.

Alfiaan : thank you.

thebeybeh : makan pun salah satu cara untuk hilangkan stress. haha

.fadzmie.met. said...

nice info here. hehe. :)

miss_Dark_heLious said...

thank you.. ^_^.. hope u like it